A hangokról

Február 10. én volt Transztánc újra. Ennek egyik fontos eleme a hang, a hangszóró. Rajta keresztül válik érzékelhetővé a zene, ami támogatja az élményt. Segít figyelni a ritmusra és ha megfelelő a hangja, teljessebbé teszi a figyelmet, a test érzékelésének támogatásával. Az élmény egy része az elég  (de még nem túl 😉 ) hangos mélyeken keresztül és a lényegesen halkabb zárásnál  (az alapzajoknál azért hangosabb) közép felső tartomány segítségével. Előbbi inkább lent, utóbbi inkább fent, a testnek is szólva.


Ehhez szükséges elég jó felszerelés. Elég jó, az ami még hordozható, erős hangú, széles sávú, elég mély és tiszta, hogy főleg halkan középen és felül is szépen szóljon. Mindebben persze a keverők (analóg és digitális) adnak némi alakítási lehetőséget, de mindez alapvetően tapasztalat és pénz kérdése is. Mert az igazán jó hangszórók, nagyok, nehezek és drágák. Különös módon mindez pedig nem feltétlenül jár együtt a megbízhatósággal.
Én 17 éve Reloopokat használok. Hálás vagyok nekik. Eddig még nem hagytak cserben. Persze folyamatosan tesztelem, szervizelem őket. Igen, van náluk szebben szóló. Ez egyértelműen nagy szívfájdalmam. Kicsi, jóval halkabb és érzékenyebb szinte bárhol van. Ami ide való, abból talán eleget teszteltem már, csak épp eddig mindig volt valami pici (vagy épp nagyobb) elem ami rontotta az összképet. Legtöbbször a megbízhatóság és az alapzaj volt a szűk keresztmetszet. Nomeg a stabil mély és az elégséges hangerő. Ezekből pedig nem engedek. Nehéz helyzet.
Ahol könnyű lenne javítani egy cserével, az a hangerő és a súly. Csak épp ez a hangerő is bőven elég, soha nem teszem fájdalomhatárra (hangnyomás és időtartam) mert szeretném ha legközelebb is hallanátok. A hangerőben így is van tartalék. A súlyt pedig elbírom 😉. 


Amiből nem engedek az az alapzaj. Ezért voltak A Reloopok, a január 6.ai tánc óta szervízben. Egy hete készültek el végleg.


A Reloopnak meglepően kicsi az alapzaja. Viszont nagyon is emberiek. A 17 év azt jelenti, hogy elöregszenek az alkatrészek. Tehát nő az alapzaj. Nem akar okosabb lenni nálam, nem tilt le, (hello JBL) ha egy beállítás épp nem a legjobb, csak épp idővel megkéri az árát. Zajban. Az eddigi legnagyobb felújítást kapták. Közben felvettem a kapcsolatot a Reloop-al. Kisebb csoda, hogy nem csak válaszoltak, de eladtak egy teljesen  komplett erősítőt. Mintha egy autógyártó egy már nem gyártott modelljéhez, motort adott volna el – váltóval. Hamarabb ideért, minthogy a postáról megkaptam. Beépítettük, a másik felújítását, végül annak alapján fejeztük be. Így most van egy pót erősítőm is. Jól vizsgáztak. Persze az új szebben szól. Így megyünk együtt tovább. Együtt működünk. Reménykedem. Akkor most elkezdek hangkártyát keresni. 😉 Március 2. án újra tánc.

Itt feliratkozhatsz a Transztánc alkalmakról szóló hírlevélre

* kötelező megadni